Technologie voor managers

Technologie voor managers

De onstuitbare impact van digitale technologieën.

'Wie nu niet bezig is met digitale transformatie, is hard op weg naar de uitgang.'     MT juni 2016 - 'Digitaal moet in de top'

Digitale technologie is 'het nieuwe normaal' geworden. We leven en werken in een digitale wereld. Digitalisering levert een zeer grote en zinvolle bijdrage aan onze samenleving. Met ook de nodige ingrijpende structurele effecten tot gevolg.

De uitdaging ligt niet direct in de technologische mogelijkheden. Waarin dan wel?

Type:
Collegereeks
Prijs:
€ 2.395,00 (excl. BTW)
Datum:
9 mei t/m 4 juli 2017 (8 colleges)
Locatie:
Kasteel Groeneveld, Baarn
Groepsarrangement:
Meer informatie aanvragen
Direct aanmelden Bekijk de brochure

Strategische uitdaging

Radicale veranderingen dwingen organisaties om na te denken over de manier waarop ze met technologie en de digitale transformatie omgaan. Veel bedrijven zijn hier zeer slecht op toegerust. Ze worden technologisch gezien uitgedaagd, maar technologie heeft vaak geen plek in de vorming van de strategie. Directeuren blijken veel te weinig inzicht te hebben in de impact van technologie op de strategie en uitvoering daarvan.

Pak uw kans

Er is behoefte aan leidinggevenden die weten hoe je technologie strategisch kunt inzetten en hierin een visie ontwikkelen. Alleen dan kunnen gefundeerde beslissingen worden genomen over investeringen, talentinstroom, risico’s en gewenste prestaties.

Wat leert u?

Schrijf u daarom in voor deze colleges over digitale technologie en doe uw voordeel met de volgende inzichten:

 • Wat gaan de nieuwe technologieën veranderen in uw werk?
 • Hoe kan uw organisatie met succes inspelen op de kansen van digitalisering?
 • Op welke manier maakt u technologie onderdeel van de bedrijfsstrategie en welke stappen zijn hierbij nodig?
 • Hoe verandert digitalisering bestaande verdienmodellen? Welke nieuwe gaan er nog ontstaan?
 • Wat wordt er van managers en medewerkers gevraagd in 2020?

Zorg dat ook u een succes maakt van de digitale transformatie voor uw organisatie!

Digitalisering is geen trend, het is een fundamentele verschuiving van macht, bereik en middelen.

De winnaars van morgen zijn bedrijven die kennis over hun klanten (data) kunnen omzetten naar nieuwe oplossingen. Die bedrijven zijn wendbaar, opereren schaalbaar en gebruiken nieuwe technieken om het hele bedrijf te betrekken bij nieuwe innovaties.

Spreker: Jim Stolze
Tijd: 16:00 - 19:00

Robots bepalen de toekomst niet, dat doen we zelf!?

We zijn wereldkampioen met onze voetbalrobots, Nederland is wereldwijd nummer-1 in high tech machines en een ‘living lab’ voor slimme en elektrische auto's. De technologische ontwikkelingen gaan zeer snel en nieuwe mogelijkheden doen voortdurend hun intrede. Robots vinden we al ruimschoots in de industrie en ze komen ook in de zorgsector steeds vaker voor. De maatschappelijke uitdaging is niet alleen hoe we het beste kunnen omgaan met de acceptatie en exploratie van de mogelijkheden. Het is ook van belang na te denken over de consequenties van robotisering. Wat betekenen robots bijvoorbeeld voor de automobilist? En wie verzorgt ons thuis in 2030?

Spreker: prof. dr. ir. Maarten Steinbuch
Tijd: 16:00 - 19:00

Over 5 jaar wordt een bedrijf zónder IoT strategie vergeleken met een bedrijf zonder website nu!

Het Internet of Things (IoT) is een zeer disruptieve set van digitale technologieën, die horizontaal door alle bedrijfsprocessen snijdt. Behalve diverse consumententoepassingen zijn er ook oplossingen in ontwikkeling voor problemen rondom energie, milieu, veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs.
Het IoT zorgt voor een ongehoorde snelheid en dynamiek in verdienmodellen, die met elke nieuwe klant kunnen verschuiven. Wat betekent dat voor de expertise van het management? En hoe belangrijk is het beheersen van specifieke IT-kennis? Begeef u tijdens dit college in een wereld waarin alles ‘connected’ is.

Spreker: Rob van Kranenburg
Tijd: 16:00 - 19:00

Gaat kunstmatige intelligentie de wereld en organisaties vooral positief veranderen… of ook overnemen? AI moet vooral doen wat wij willen!

Er is een revolutie gaande in de Artificial Intelligence (AI), oftewel de Kunstmatige Intelligentie. Deep Learning is verantwoordelijk voor doorbraken op het gebied van de automatische herkenning en classificatie van beelden, signalen en patronen. De opkomst van Deep Learning werd ingeluid met ongekende prestaties in de automatische classificatie van alledaagse afbeeldingen.

Inmiddels heeft deze nieuwe (maar eigenlijk oude) technologie geleid tot een automatische videogame speler, de sterkste Go speler, sterk verbeterde spraakherkenning en een superieure liplezer. In de komende jaren zal Deep Learning voor nieuwe doorbraken zorgen op domeinen zoals FinTech, healthcare en het Internet of Things.

In dit college plaatst Eric Postma op heldere wijze de ontwikkeling van AI in historisch perspectief. Hij illustreert de kracht van AI op basis van Deep Learning aan de hand van indrukwekkende voorbeelden. Ook gaat hij in op de beperkingen van deze technologie. Wat is bovendien de relevantie van AI voor de verschillende bedrijfstakken? En hoe ziet onze nabije toekomst eruit door toedoen van AI?

Spreker: prof. dr. Eric Postma
Tijd: 16:00 - 19:00

Door de opkomst van fablabs, maker spaces en maker education krijgt de maakindustrie met grote disruptie te maken.

De belofte van het internet is, dat het handelingsperspectief van mensen wordt vergroot. Het open karakter zorgt ervoor, dat nieuwe spelers met diensten en producten toegang hebben tot alle 3,5 miljard aangeslotenen. De belofte van digitale fabricatie en 3D printen is – dat naast informatie en content – ook ontwerpen kunnen worden gedeeld en lokaal geproduceerd. Door de opkomst van fablabs, maker spaces en maker education krijgt de maakindustrie met disruptie te maken. Het DIY biolab van Waag Society laat zien dat dezelfde ontwikkeling gaande is in de biotechnologie. Marleen Stikker brengt in dit college de maker movement in beeld en laat zien hoe deze zich verhoudt tot technologische en sociale innovatie.

Spreker: Marleen Stikker
Tijd: 16:00 - 19:00

Eén op de vijf bedrijven voert tegenwoordig al analyses uit op Big Data. De Big Data revolutie gaat volgens experts een grotere impact hebben op onze levens dan internet.

Big Data zijn als de nieuwe elektriciteit, het heeft enorme potentie om zowel mensen als bedrijven te helpen om meer te bereiken.
The new oil. Met deze en andere superlatieven wordt Big Data nogal eens getypeerd. Maar wat betekent dit nu echt? Hoe komt u tot nieuwe diensten en business modellen? Welke uitdagingen liggen er ten aanzien van ethiek en privacy? Hoe bouwt u een data-gedreven organisatie? En weten we eigenlijk wel wat Big Data is? Deze vragen staan centraal in dit college waar Nart Wielaard samen met u onderzoekt wat er voorbij de hype van belang is.

Spreker: Nart Wielaard
Tijd: 16:00 - 19:00

Blockchain technologie maakt een decentraal georganiseerde vorm van vertrouwen mogelijk. 

Blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan de bitcoin, mag zich verheugen in een toenemende belangstelling. Deze technologie is vrijwel niet te kraken, er worden al miljoenen in geïnvesteerd. Steeds meer wordt duidelijk dat blockchain technologie toegepast kan worden in de hele economie.

Zo hebben de grootste banken zich verenigd in het wereldwijde R3 consortium om de blockchain te onderzoeken. In Amsterdam wordt gewerkt aan een pilot om de administratieve lasten van het PGB te verlagen met behulp van de blockchain. Zweden voert testen uit met een op de blockchain gebaseerd Kadaster. In dit college legt Carlien Roodink uit wat de blockchain nu eigenlijk is, welke verschillende toepassingen er zijn en hoe blockchain voor 100% disruptie zorgt.

Spreker: Carlien Roodink
Tijd: 16:00 - 19:00

Hoe de menselijke factor nog altijd het verschil maakt in een digitale wereld

De huidige fase van ontwikkeling van de informatiesamenleving kenmerkt zich door een vergaande vorm van ‘dataficering’: alles wat we doen – en in de toekomst ook wat we voelen, denken en ervaren – wordt uitgedrukt in data. Door internet is bovendien alles met elkaar verbonden. De maatschappelijke impact daarvan is radicaal. Spannende nieuwe oplossingen dienen zich aan voor uitdagingen waar mens en organisatie mee worstelen. Tegelijkertijd ontstaan ook nieuwe, misschien wel onbeheersbare, problemen. Hoe kunnen we ons verhouden tot die nieuwe werkelijkheid?

Spreker: prof. dr. Valerie Frissen
Tijd: 16:00 - 19:00

calendar Zet dit programma in uw agenda!

LET OP! Op dinsdag 30 mei 2017 vindt er geen college plaats.

Direct aanmeldenBekijk de brochure
Jim Stolze

Jim Stolze

Functie:
Oprichter
Bedrijf:
TedX Amsterdam

Jim Stolze is ondernemer en adviseur. Tussen 1998 en 2008 was hij nauw betrokken bij de koers van websites als NU.nl en Startpagina. Hij is bovendien auteur van 'Hoe overleef ik mijn inbox?' en 'Uitverkocht!'.

Maarten Steinbuch

Maarten Steinbuch

Functie:
Wetenschappelijk directeur TU/e High Tech Systems Center
Bedrijf:
TU Eindhoven

Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch studeerde en promoveerde aan de TU Delft, waarna hij in dienst trad bij Philips Research. Sinds 1999 is hij hoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engin

Rob van Kranenburg

Rob van Kranenburg

Functie:
Oprichter en board member
Bedrijf:
Council Global

Rob van Kranenburg is sinds 2012 Fellow bij Waag Society. Hij werkte eerder bij Waag Society als programmaleider Public Domain.

Eric Postma

Eric Postma

Functie:
Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie
Bedrijf:
Tilburg University

Eric Postma is Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie binnen de Cognitive Science & AI group, Tilburg University, tevens is hij verbonden aan de Jheronimus Academy for Data Science in ‘s-Hertogenbosch.

Marleen Stikker

Marleen Stikker

Functie:
Directeur
Bedrijf:
Waag Society

Marleen Stikker is directeur en mede-oprichter van de Waag Society in Amsterdam, een cultureel research- en innovatiecentrum dat nieuwe media-toepassingen ontwikkelt binnen verschillende maatschappelijke domeinen.

Nart Wielaard

Nart Wielaard

Functie:
Strategisch adviseur
Bedrijf:
B.V. Nart

Nart Wielaard is strategisch adviseur op het snijvlak van maatschappij, technologie en bedrijfsleven. Hij brengt complexe ontwikkelingen terug tot eenvoudige en begrijpelijke verhalen en doet dat in de rol van gespreksleider, adviseur en schrijver.

Carlien Roodink

Carlien Roodink

Functie:
Finance & Fintech expert
Bedrijf:
Carlien Roodink Consultancy

Carlien Roodink is een Finance & Fintech expert met aandacht voor de impact van digitale innovatie en heeft een solide achtergrond in de traditionele financiële sector.

Valerie Frissen

Valerie Frissen

Functie:
Hoogleraar ICT & Sociale Verandering
Bedrijf:
Erasmus Universiteit Rotterdam

Valerie Frissen (1960) is directeur van het SIDN Fonds, een door SIDN (de organisatie achter .nl) opgericht fonds dat projecten ondersteunt die de maatschappelijke waarde van het Nederlandse internet versterken.

Bij de collegereeks bieden wij optioneel een boekenpakket aan dat aansluit bij de colleges. De kosten bedragen €136,27 exclusief 6% BTW en onder voorbehoud van wijzigingen door de uitgever. Wanneer u besluit het boekenpakket aan te schaffen, reiken wij u de boeken uit bij het eerste college dat op Kasteel Groeneveld plaats vindt.

Jim Stolze

Uitverkocht!

Jim Stolze

In de zeven delen van dit boek beschrijft Stolze de nieuwe mogelijkheden van die aandachtseconomie. Na het introduceren van het businessmodel van aandacht, volgen aansprekende cases uit de praktijk en verdiepende interviews met experts. In sommige gevallen blijkt één pizza meer waard dan een reclamecampagne van een half miljoen euro.

Yuri van Geest

Exponentiële organisaties

Yuri van Geest

Exponentiële Organisaties zijn in staat een groeicurve te laten zien die exponentieel is, dankzij de integrale toepassing van onder andere communities, big data, slimme algoritmes en nieuwe technologieën. In dit boek komt Yuri van Geest met een raamwerk van interne en externe factoren waarmee elke organisatie een Exponentiële Organisatie kan worden.

Sander Klous en Nart Wielaerd

Wij zijn big data

Sander Klous en Nart Wielaerd

Sander Klous en Nart Wielaard zetten Big Data opnieuw op de kaart. Ze laten zien dat het onvermijdelijk is dat data een steeds grotere rol gaan spelen in de maatschappij en dat dat geen bedreiging hoeft te vormen. Als we een goede basis leggen voor een verantwoorde toepassing van data-analyse, ligt er een toekomst vol kansen voor ons open.

Peter Diamindis & Steven Kotler

Abundance: The future is better than you think

Peter Diamindis & Steven Kotler

Bestseller over hoe het leven van de bottom billion te verbeteren door middel van revoluties in technologie.

Luciano Floridi

The Fourth Revolution

Luciano Floridi

Er is geen enkel aspect van ons leven dat niet wordt beïnvloed door de moderne informatie- en communicatietechnologie (ICT). Luciano Floridi stelt dat we kunnen worden getuige van een 'vierde revolutie', waarin onze perceptie van onszelf is veranderd door deze informatietechnologie, die onze realiteit creëren en transformeren.

Sylvia Libow Martinez & Gary Stager

Invent to learn - Making, Tinkering and Engineering in the classroom

Sylvia Libow Martinez & Gary Stager

Dit boek helpt opvoeders door de historische grondslagen, leertheorie en klassikale praktijken die gevonden kunnen worden in moderne klaslokalen waar de making met het hoofd, handen en hart net zo worden gewaardeerd. Uitvinden om te leren helpt leraren in elk klaslokaal of informele educatieve setting met praktische adviezen en essentiële middelen die nodig zijn om de zaak te maken voor het maken in de klas.

Data en tijd
De colleges vinden plaats op dinsdagen, van 9 mei tot en met 4 juli 2017. De colleges beginnen om 16.00 uur en duren tot ongeveer 19.00 uur.
Let op! Op dinsdag 30 mei 2017 is er géén college.

Locatie
Kasteel Groeneveld
Groeneveld 2
3744 ML Baarn

Investering
De investering voor deelname aan de reeks van 8 colleges bedraagt € 2.395,- (exclusief BTW) per persoon, inclusief documentatie, lichte maaltijden en deelnamecertificaat. Optioneel kunt u een boekenpakket bestellen dat aansluit bij de colleges.

Verhindering
Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich, mits tijdig aan ons doorgegeven, altijd laten vervangen. Annuleren is niet mogelijk.

Doelgroep
De colleges zijn bestemd voor leidinggevenden die digitalisering als strategische kans voor hun organisatie aangrijpen en daarmee in hun voordeel laten werken. Denk concreet aan executives, directeuren, managers, MT-leden, beleidsmakers, strategen, business developers, professionals en organisatieadviseurs die betrokken zijn bij strategie, marketing, innovatie en verandermanagement.

Deelnamecertificaat
Deelnemers die de gehele reeks bijwonen, ontvangen een deelnamecertificaat.

Groepsarrangementen
Wilt u met meerdere personen deelnemen aan deze reeks?
Wij stellen graag speciale groepsarrangementen voor u samen. Neem voor meer informatie contact op met Marjolein de Wit.
Telefoon: 020-3059159
E-mail: dewit@focusconferences.nl

PE-uren
Deze bijeenkomst levert u 20 PE-uren op.

Contact
Heeft u nog vragen? Wij worden graag gebeld of gemaild: telefoon 020-3059159 en e-mail vanderholst@focusconferences.nl

Deelnemers van dit programma bekeken ook:

 • Strategie 3.0

  Baanbrekende inzichten over strategisch succes in de nieuwe werkelijkheid

  Collegereeks van 23 maart t/m 18 mei 2017

  Meer informatie
 • Business Modellen: Strategie, Innovatie & Disruptie

  Nieuwe tools, skills en mindset!

  Masterclass op 5 & 6 april 2017

  Meer informatie
"Als je een hek om mensen heen zet, krijg je schapen." Mathieu Weggeman (leiderschapsexpert)